Recenze T34 by scrooge

23.02.2014 14:09

T34, americký T8 heavy premium tank, je v podstatě to nejlepší co si dnes za své těžce vydřené peníze můžete koupit. Mezi prémiovými tanky na stejném tieru vyčnívá hlavně díky svému skvělému dělu a výbornému přednímu pancíři věže. S tímto tankem se můžete stát opravdovým pánem bojiště.

 

Nejprve si povíme něco málo k historii. T34 dovršil vývoj těžkého tanku T29. Byl osazen 120mm dělem odvozeným z protiletadlového kanónu 120mm M1. Postaveny však byly pouze dva prototypy - jeden upravený z T29, druhý z T30. Další vývoj se zastavil s koncem války.

 

Dost bylo Wikipedie, přejdeme k jeho parametrům ve WoT. Tank je možno pořídit za krásně kulatou sumu (nikoliv však malou) 12 000 zlatých. Pravidelní návštěvníci Kauflandu budou kvitovat občasnou 15-30% slevu. Jak už bylo řečeno, T34 disponuje 120 mm dělem s průměrným poškozením 400 a penetrací kolem 248 mm, s goldem se penetrace vyšplhá až na průměrných 297 mm. Goldy ale není třeba používat skoro vůbec,  AP náboje jsou plně dostačující. Pocit, kdy Vás nepřítel nazve "gold ammo noobem" aniž byste premiový náboj vystřelili, je k nezaplacení (toto mají v oblibě obzvlášť řidiči E-100, kteří si myslí, že jejich spodní plát je neprůstřelný. Dostáváme se k pancíři tanku. Co o něm říci? No snad jen to, že při správném používání tohoto stroje je víc než dobrý. Přesná čísla uvádět nebudu, každý si je umí najít sám. Poslední věc, kterou bych rád zmínil u technických parametrů, je rychlost a pohyblivost. Jako u většiny heavy tanků není rychlost T34 nijak oslnivá. Po rovince jede do 30 km/h, z kopce vytáhnete o něco víc. Rychlost otáčení bych zhodnotil jako slabší průměr.

 

Velkou předností je zvýšený výdělek kreditů. Bez problémů se dá vydělat okolo 40000 stříbrných čistého za bitvu bez PU. Tank lze také využít ke cvičení posádky ostatních amerických heavy tanků bez nutnosti přeškolení.

 

Jak hrát s T34? Herní styl je podobný jako u tanků T29, T32 a T30 a k jeho popsání stačí jen dvě slova (nebo možná jedno, Bůh ví, jak se to píše): Hull Down. A co že to je ten hull down? Jednoduchá věc: schovat korbu tanku a ukázat jen výborně opancéřovanou věž. Váš 280mm silný mantlet se pro nepřítele stane téměř nepřekonatelným oříškem. Ruku v ruce s touto taktikou jde skvělá deprese děla. Snažte se vyhýbat místům neumožňujícím využití této taktiky. Koneckonců, uprostřed pole na Malinovce jste platní asi jako automat na kondomy ve Vatikánu (to ovšem platí pro všechny tanky).

Pokud už se dostanete do prekérní situace bez možnosti využití hull downu, snažte se spodek alespoň na úhlovat. Pravděpodobně Vám to nepomůže, ale po smrti si můžete říct: Zkusil jsem to :) Na mapách existují místa, která jsou pro T34 jako dělaná. Například: ulička smrti v Himmelsdorfu (v režimu Encounter je správná volba jet na kopec), bažina v Lakeville (já osobně to tam rád nemám z důvodu malé obratnosti tanku v tamním terénu) a spousta dalších. Vždy mějte na paměti: schovat korbu! Hraní s tímto tankem má jednu výhodu: prémiovými tanky osmého tieru jezdí spousta blbečků a občas se objeví někdo, kdo si Vás s takovýmto Visa Warriorem splete a nebojácně na Vás vyrushuje. A to už je pak snadná jednohubka.

 

A co dělat, když hrajete proti T34? Pokud z ní vidíte jen věž (samozřejmě zepředu) a nechcete zbaběle prchnout, máte jen jednu možnost: pokusit se trefit velitelskou věžičku, což je občas nadlidský úkol. V případě, že máte dělo s dostatečnou penetrací (ať už s goldem nebo bez), můžete zkusit prostřelit mantlet. Jinak platí všeobecná pravidla střílet T34 zepředu do korby, ze strany do boku věže nebo do motoru a ze zadu do motoru (zadní část věže má 200 mm).

 

V porovnání s ostatními těžkými premiáky tier 8 je T34 , dle mého názoru, ta nejlepší volba. Krátké shrnutí konkurentů nabídnu na následujících řádcích. Prosím, vezměte na vědomí, že se jedná jen o můj soukromý názor.

KV-5 je pomalá a nepohyblivá ošklivá krabice s velikým R2D2 weakspotem vepředu, nedoporučuji proto jeho koupi.

Lowe nemá zrovna pancíř na rozdávání a často hoří. Jeho výhodou je však celkem slušné dělo.

IS-6: nebýt otřesného děla u IS-6, už by možná parkovala v mé garáži, ale takhle musím dát palec dolů.  Tento tank by mě dříve nebo později dostal do ordinace docenta Chocholouška. Malé plus má tento tank za obstojný pancíř.

Jediný konkurent T34, kterého bych za jistých okolností doporučil je FCM 50t. Je to celkem obstojný tank, i když papírový. Jestli u prémiových tanků platí, že se jich mnoho hráčů nebojí, tak u FCM to platí dvojnásob. A toho se dá opět využít.

Možná bych mohl na seznam konkurentů zařadit i T26E4 Super Popelnice, ale škoda každého slova napsaného o tomto tanku.

112 a T-34-3 jsou pro mě jedna velká neznámá. Soudě dle jejich technických parametrů bych nedoporučil ani jeden z nich.

 

Na závěr krátké shrnutí: T34 je skvělý premiák s nutností využití taktiky hull down, který se neztratí ani v T10 bitvě. Investice do tohoto tanku se rozhodně vyplatí, ať už kvůli zvýšenému příjmu kreditů nebo kvůli cvičení posádky. Pokud máte na účtu 12000 goldů, nyní už víte, jak je utratit.

 

Přeji hodně úspěchů na bojištích!

scrooge

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.